ДОБРЕ ДОЈДОВТЕ ВО ЧЕЧЕНИЈА

ДОБРЕ ДОЈДОВТЕ ВО ЧЕЧЕНИЈА

Во „Добре дојдовте во Чеченија“ група активисти ризикуваат незамислива опасност за да се спротивстават на моменталниот анти-ЛГБТК погром што беснее во репресивната и затворена Руска Република. Од 2016 година тиранскиот водач на Чеченија, Рамзан Кадиров, спроведува операција „да ја прочисти крвта“ на ЛГБТК Чеченците, и ја надгледува кампањата раководена од Владата да ги уапси, мачи и погуби. Голема, таинствена мрежа активисти ги презема работите во свои раце.

Со герилски стил на снимање, Франс нè носи во стресните секојдневни активности на тајни активисти кои се соочуваат со неверојатен ризик за да ги спасат жртвите од оваа брутална владина кампања. Со неограничен пристап и со ветување дека ќе ја зачува нивната анонимност, овој документарец ги разоткрива овие непријавени ужаси и покажува ужасни докази за мачење, а во исто време фрла светло врз исклучителна група луѓе. Тој ја доловува историјата што сега се создава, која е толку страшна и вознемирувачка, што не може да поднесе (или да ризикува) целосно да ја прикаже.

Дејвид Франс, номиниран за Оскар, прави хроника на современа подземна железница, со исклучителен пристап за да ја заштити анонимноста на ликовите. Франс е совршениот автор за оваа приказна. Тој е воин со камера и го почитува императивот дека документарец треба да разоткрие ужаси и да предизвика промена. Со ужасна моќ што ќе ве потресе, „Добре дојдовте во Чеченија“ се осмелува да се спротивстави на геноцидот што сега се случува.