ЗАДЕН ПРОЗОРЕЦ

ЗАДЕН ПРОЗОРЕЦ

Ова е филм за човек што на екранот го прави она што ние го правиме во публиката – гледаме низ леќа во приватниот живот на туѓинци. „Заден прозорец“ вложува во суспенсот во текот на целиот филм, го чува во нашата меморија, така што кога ќе дојде крајот, целиот филм е како трилер-предигра.

Хичкок го осудува инвазивниот неморал на воајеризмот без да ја негира неговата привлечност. Во поглед на уметноста и забавата, тој знае подобро од сите други филмски режисери дека не треба да си ја гледаш својата работа. Во „Заден прозорец“ Хичкок ги комбинира техничките и уметничките вештини на начин што го прави овој филм необично добра мистерија со убиство.