КОГА ЌЕ ОСАМНЕ ДЕН

КОГА ЌЕ ОСАМНЕ ДЕН

Миша Бранков (Мустафа Надаревиќ) е пензиониран музички професор. Едно утро добива писмо во кое се бара од него да го контактира Еврејскиот музеј во Белград. Во музејот дознава дека за време на ископувањата на канализацијата на стариот саем во градот – претходно местото на озлогласениот концентрационен логор каде што за време на Втората светска војна загинале околу 48000 српски Евреи и Роми - пронајдена е железна кутија. Содржината на кутијата ќе го промени животот на професорот. Кутијата содржи лични документи кои се однесуваат на идентитетот на професорот и недовршена музичка партитура наречена „Кога ќе осамне ден“. Кутијата била закопана од страна на затвореник во концентрациониот логор, еврејскиот музичар Исак Вајс, во 1941 година. На крајот, професорот открива дека кога бил дете, неговите вистински родители го дале на своите пријатели, Бранкови, токму пред да бидат однесени во логорот. Првичниот шок од откритието на професорот отвора пат за определбата да ги исполни разурнатите соништа што ги наследил. Тоа е нешто што му носи нова цел и му дава втора шанса за живот.