Кахејн Куперман

Кахејн Куперман

Кахејн Куперман е наградувана авторка на документарни филмови и телевизиска продуцентка. Таа во моментов е корежисерка и продуцентка на долгометражен документарен филм за љубезноста. Нејзиниот краток документарен филм „Виолината на Џо“ беше номиниран за Оскар во 2017 г. Таа продуцираше седум кратки документарни филмови за аутизам, а режираше два од нив за Ејч-Би-О. Неодамна беше и извршна продуцентка и режисерка на „Ладнокрвно: убиствата на семејството Клатер“, четиричасовна крими серија за вистински криминалци за Санденс ТВ на Амазон Прајм. Беше извршна продуцентка за „Њујоркер претставува“, серија за Амазон Прајм. Од 1996 до 2015 г. таа имаше важна улога во познатата телевизиска емисија „Дејли шоу со Џон Стјуарт“, каде што првично беше ангажирана како теренска продуцентка во 1996 г., а потоа напредуваше до коизвршна продуцентка од 2005 до 2015 г. За нејзината работа во „Дејли шоу“ таа доби 11 Прајмтајм Еми награди и три Пибоди награди.
Во 2017 г. Кахејн беше прогласена за „Влијателна жена“од списанието „Варајати“. Својата кариера ја започна во Мејслес Филмс во Њујорк. Филмографија: „Студена вода“ (филмски фестивал Санденс) и „Снимањето на збунети“ за филмот „Зашеметени и збунети“ на Ричард Линклејтер. Магистрирала филм на Универзитетот „Колумбија“.