ОНИЕ ШТО РАБОТАТ

ОНИЕ ШТО РАБОТАТ

За Френк во светот постојат две спротивни и некомпатибилни фракции: „оние што работат“ и оние што, напротив, не прават ништо туку само го искористуваат нивото на добросостојба што, на крајот на краиштата, со ништо не го заслужиле, а и неговите деца спаѓаат во вторава категорија. Тие се во оваа категорија бидејќи се привилегирани млади разгалени деца кои се заинтересирани само да го добијат најновиот модел на Ајфон или да откријат каде се одржува следната кул забава.

Кога е принуден да се справи со кризна ситуација на работа, Френк носи тешка одлука поради која надлежните го отпуштаат. Светот на работното место, во кој се одвива животот на нашиот антихерој, целосно му ја исцицал целата човечност и го претворил во жална верзија на себе. Во неговите очи, важни се само профитот на компанијата и задоволството на клиентите – несомнен крал на пазарот каде што се чини дека се дозволени сите можни подли постапки.

Длабоко потресен и предаден од системот на кој му дал сè, Френк мора постепено да се справи со своите демони ако сака да го заштити единственото лице што го сака и му е важно: најмладата ќерка Матилде.

„Оние што работат“ е духовен и брутален филм, на работ на нереалното, каде што сликите на Женева како од разгледници се испреплетени со слики од ултрамодерни и дехуманизирачки работни места. Френк, антихеројот на оваа приказна кој во многу аспекти е трагичен, но пред сè екстремно реалистичен, совршено се вклопува во ова стерилно, но прекрасно опкружување. Животот му е посветен исклучиво на работата: секој негов гест е детално промислен, а темпото на живот му го одредува рутината што на крајот станува опсесија. Во неговиот живот нема простор за импровизација или имагинација – во неговите очи почит заслужуваат само прагматизмот и мазохистичката форма на екстремно напорна работа.