ПЕПЕРУТКИ

ПЕПЕРУТКИ

Нема ништо поопасно од астронаут што нема што да загуби.

По 30 години двајца браќа и сестра им се викнати од нивниот отуѓен татко итно да го посетат во нивното родно село. Џемал е астронаут во Германија, лут на државата што ја обучува посадата без да инвестира за да ги прати во вселената. Неговиот помлад брат Кенан е актер чија кариера се сведува на синхронизација на видеа со мачки, а најмладата сестра Сузан не успева да допре до сопругот што сака да го напушти.

Во првата половина од филмот, додека патуваат до селото, тројцата повторно се обединуваат по многу години и повторно се запознаваат. Кога ќе пристигнат во тоа многу чудно место, каде што сите, дури и кокошките, се однесуваат чудно, дознаваат дека татко им починал пред два дена. Во куќата го наоѓаат неговиот тестамент, со кој бара да го „закопаат кога ќе дојдат пеперутките“, што е магично-реалистичен лајтмотив што се однесува и на приказната што им ја раскажувала мајка им. Семејна драма, пат на откривање, незабележан мистицизам, деструктивно себеспознавање, отуѓување, каење, неодговорени прашања, неразлешлива фрустрација. А сепак, ова е комедија, црна комедија. Не само црна комедија, туку исклучително црна комедија мајсторски маскирана во обична црна комедија со абсурдни моменти, како кокошки што експлодираат, слеп овчар и селски имам кој во најчудни моменти се сомнева во верата што ја проповеда. Дури и кога ќе се појават пеперутките од насловот, тие воопшто не го означуваат она што сите го очекуваме.
Награда од жирото на фестивалот Санденс.