ПРЕСУДА

ПРЕСУДА

Магла се спушта низ ридовите и фигурите се засенети од пејзажите во едно сиромашно бугарско село каде што живее осаменоста. Така и Митјо, збунета школка од човек кој го сретнуваме уште на почетокот, ја губи својата работа, неговиот син Васко го мрази и не може да си дозволи да го задржи својот имот. Од очај, Митјо е привлечен од лесни пари со шверц на нелегални имигранти преку границата. Асен Блатечки ја игра улогата на Митјо, со своето мрачно лице ја отсликува ранливоста на човекот што се дави во проблеми, па сепак, во неговите очи се гледа и блесок; тие бараат можност за безбеден семеен живот. Она што одекнува во оваа прекрасна дискретна драма е прашањето за моралот. Полека ни се претставува една интересна дилема на еден лик. Митјо работел за граничната полиција и сега ги вози имигрантите покрај нивните контроли, така што криминалниот ловец станува криминалец кој е ловен. Освен тоа, титуларната „пресуда“ е локалната планина која е тесно поврзана со минатото на Митјо. Што се случило таму? И зошто никој не разговара за тоа? Недоразбирањето ја пробива возбудливата врска меѓу таткото и синот во филмот, додека Васко се обидува да ги открие тајните на Митјо.