ПСИХО

ПСИХО

„Психо“, страшниот, инсинуирачки филм на Алфред Хичкок, е најпрославениот филм во историјата. Со „Психо“ Хичкок не само што создаде силно ремек-дело, туку го зададе и најхрабриот удар во филмската историја – убиството на хероината во филмот, Марион Крејн, во првите 20 минути (познатата сцена под туш).

Разиграниот интелект на Хичкок за манипулирање со публиката го има низ целиот филм: во ноаровската фотографија, употребата на музиката на Бернард Херман во сцената со бодење, мрачните слики што создаваат бизарно чувство на грабливец и плен. Филмот се занимава со тема што Хичкок редовно ја користи: вината на обичниот човек заглавен во криминална ситуација. Но она што го прави „Психо“ незаборавен е тоа што директно се поврзува со нашите стравови дека би можеле импулсивно да извршиме криминал, нашите стравови од полицијата, нашите стравови дека ќе станеме жртва на некој лудак и нашите стравови дека ќе ги разочараме мајките. Овој првокласен мистериозен трилер, полн со визуелни шокови и изненадувања, нуди патување во извонредната уметност и техничко мајсторство на режисерот.