ТРИ ЛИЦА

ТРИ ЛИЦА

Најновиот филм на иранскиот автор Џафар Панахи почнува со мистериозно, но загрижувачко видео за една емотивна тинејџерка, Марзие, која опишува како семејството ја осуетило нејзината амбиција да стане актерка, и ја моли иранската актерка Бехназ Џафари за поддршка. Снимката ненадејно завршува и се чини дека резигнираната Марзие извршила самоубиство. Потресена од снимката, Џафари (која игра измислена верзија од себе) го напушта снимањето на филм и оди во селото на Марзие во придружба на пријателот Панахи. Откако ќе пристигнат се среќаваат со пријателите и уплашените роднини на Марзие, кои и натаму ја отфрлаат ќерката поради одбраната професија – реакција што е вкоренета во традиционалните ставови на селото, и поради која една стара филмска легенда, Шахразаде, живее на крајот од градот. Што повеќе Џафари и Панахи откриваат за Марзие, толку повеќе дознаваат за заедницата околу неа и за неизбежната врска меѓу традицијата и судбината.