Вести

Проекција на „Вита Актива, Духот на Хана Арент“ и дебата  „Контра кадар“

Проекција на „Вита Актива, Духот на Хана Арент“ и дебата „Контра кадар“

Во соработка со Дебатно кино „Контра кадар“ се одржа дебата и проекција на филмот документарниот филм „Вита актива, духот на Хана Арент“. На дебатата на тема „Како се банализира злото“, во кино „Фросина“, гостинка беше проф. Мирјана Најчевска, а дискусијата ја водеше Слаѓан Пенев.

Проекција на филмот „Мојот крал“, 28.04.2016

Проекција на филмот „Мојот крал“, 28.04.2016

Оваа година Скопје филм фестивал има посебен осврт на францускиот филм. Овој дел од филмската програма е реализиран преку соработката со г-нот Навид Сарем од Франција, кој ги селектираше филмовите во програмите: Фокус на француски филм и Панорама на светски филм.

Филмови од Македонска продукција, 28.04.2016

Филмови од Македонска продукција, 28.04.2016

Во рамките на Програмата Македонска продукција на 28 април во кино „Фросина“ беа прикажани осум кратки македонски филмови од најновата продукција.

Работилница за филмска музика, 28.04.2016

Работилница за филмска музика, 28.04.2016

Како дел од придружните настани во рамките на годинешното издание на Скопје филм фестивал, на 28 април во кино Фросина беше одржана работилница за филмска музика со Игор Василев – Новоградска.

Media Инфо ден, 26.04.2016

Media Инфо ден, 26.04.2016

Во рамките на овој настан беше промовиран македонскиот МЕДИА Деск од страна на раководителот Владимир Стојчевски. Беа претставени и повиците во рамките на потпрограмата МЕДИА, како и роковите за аплицирање.

Отворање на 19-то издание на Скопје филм фестивал

Отворање на 19-то издание на Скопје филм фестивал

Годинешното издание на фестивалот беше отворено на 22 април во киното „Милениум“, со филмот „Сен Амур“ на белгиско – францускиот режисерски двоец Беноа Делепин и Густав Керверн.

Главните улоги ги толкуваат Жерар Депардје, Беноа Пелвурде и Кјара Мастројани.

Проекција на македонскиот филм „Лазар“

Проекција на македонскиот филм „Лазар“

Како дел од годинешната програма на Скопје филм фестивал, на 25.04. во киното „Милениум“ беше прикажан македонскиот филм „Лазар“ на режисерот Светозар Ристовски, со Ведран Живолиќ, Наташа Петровиќ, Горан Навојец и Дејан Лилиќ во главните улоги.

Посебни гости на скопската премиера на овој филм беа членовите на екипата, како и министерката за култура на Р. Македонија, Елизабета Канческа-Милевска.


22.04.2016 во 22:00 ч. Радио Бар
Журка по повод отворањето на 19-то издание на Скопје филм фестивал - Нино Наумов
Opening Party

23.04.2016 во 22:00 ч. Нано Бар
Almodovar Party, DJ set: Igor Nonogradska