КУМ: ТРЕТ ДЕЛ

КУМ: ТРЕТ ДЕЛ

Филмот го следи Мајкл Корлеоне, кој сега има 60-тина години и се обидува да го ослободи семејството од криминалот и да најде соодветен наследник за неговата империја. Во 1979 година Мајкл Корлеоне го прославува добивањето медал од еден религиозен ред така што организира забава каде што се среќава со бившата жена Кеј, танцува со ќерката Мери, и добива понуда за работа од вонбрачниот син на покојниот брат Сони, Винсент. Еден надбискуп предлага Мајкл да се вклучи во агенција за недвижности на Ватикан, но за да го направи тоа, сериозно болниот папа треба да даде потпишана дозвола. Винсент го убива Џои Заса, водачот на една противничка банда, со што на Мајкл му го открива својот потенцијал за наследник како глава на семејството.
Дејството се случува неколку децении по настаните во „Кум: втор дел“ и ја заокружува приказната за Мајкл Корлеоне. Во ова последно поглавје, тој се обидува да ја направи својата криминална империја законска, да го ослободи семејството од криминал и да најде наследник. Во филмот се прикажани фиктивни приказни за смртта на папата Јован Павле Втори, за скандалот со Папската банка од 1981/1982 година и за врските со работата на Мајкл Корлеоне. Оваа нова верзија ја истражува и личната тага на Мајкл Корлеоне по настаните од „Кум: втор дел“, како и неговите обиди да ги одржи силните врски со остатокот од семејството.