СОКОЛОВО ЕЗЕРО

СОКОЛОВО ЕЗЕРО

Бастиен и Клое го минуваат летниот одмор со своите семејства во викендица на езеро во Квебек за кое има легенда за духови. Подготвен да ги надмине своите најголеми стравови за да заслужи место во срцето на Клое, одморот станува турбулентна точка на пресврт за младото момче. И покрај разликата во годините и претходната несреќна врска на Клое, двајцата тинејџери воспоставуваат необична поврзаност. Не е само присутна младешката љубов, туку и чувството дека нешто мистериозно вирее во водата и во околната шума. Покрај стравот од непознатото, Бастиен е принуден да се соочи и со нејасните работи на адолесценцијата.
Дебитантскиот долгометражен филм на Шарлот ле Бон е чувствителна, прекрасно снимена и одиграна приказна за созревањето. Филмот е впечатливо дело што постојано ги поткопува и превртува очекувањата од овој жанр на филм, со траги на натприродно, а сепак вешто ја контролира границата меѓу слаткото и страшното. Мешајќи злокобност и веселост, меланхолија и магија, и волшебната хемија меѓу двајцата млади глумци, филмот „Соколово Езеро“ останува долго во мислите.